Zakazivanje termina pozivom na broj + 381 69 366 38 26 od 10 do 20, nedeljom od 12 do 18 časova.

RE & KBT psihoterapija pod supervizijom

lorem ipsum dolor sit amet

RE & KBT je skraćenica od racionalno emotivne i kognitivno bihevioralne terapije. Predstavlja modernu, integrativnu (unutar sebe objedinjuje brojne kognitivne, imaginativne, emotivne i bihevioralne tehnike) i relativno kratku psihoterapiju (obično traje oko 16 – 20 seansi).

Glavni njen cilj jeste menjanje razmišljanja kako su određene situacije ili ljudi krivi za to kako se osećamo, već da je ključno za to kako se osećamo jeste naš način razmišljanja o određenoj situaciji ili o određenim ljudima. Šta precizno radi ova terapija? Menja naš način razmišljanja koji nas čini npr. veoma uznemirenim, besnim,…, u funkcionalna, realistična promišljanja o datoj situaciji. Paralelno sa promenom razmišljanja idu i blaže emocije ( npr. osoba nije više besna nego nezadovoljna, umesto anksioznosti oseća obazrivost, osoba koja je osećala krivicu sad će osećati kajanje,…). Ovde treba istaći korigovanje mišljenja osim ’’umirivanja’’ emocija prati i novo adaptobilnije ( funkcionalnije ) ponašanje, koje pomaže osobi da reši problem koji je muči. Pa tako osoba koja se plašila nekog objekta ( npr. lifta ) uz pomoć terapeuta, najpre menja uverenja povodom vožnje liftom ’’ Sigurno će stati, a neće biti nikog da mi pomogne, tako da moram da izbegnem vožnju liftom!’’u ’’Bilo bi poželjno da lift dobro radi tj. da se ne pokvari, ali i ako se to desi, nije tragedija, pozvaću službu koja to popravlja i oni će me brzo izbaviti napolje.’’, a zatim radi zajedno sa terapeutom postepeno izlaganje liftu ( najpre terapeut i klijent zajedno gledaju u lift, zatim terapeut udje pa izađe iz lifta, to učini i klijent, potom se terapeut vozi jedan sprat, pa se vrati, isto to uradi i klijent,…) i osoba tako bude trajno oslobođena straha od lifta u jednoj produženoj seansi. Produžena seansa znači da seansa umesto uobičajenih 50 min ili 1h, traje 2,3 ili 4 sata.

Treba ipak biti realan i znati da će terapija biti uglavnom jednom nedeljno i da će biti potrebno dolaziti intenzivno bar 3 ili 4 meseca na terapiju kako bi problemi bili temeljno rešeni. RE & KBT terapija veoma uspešno rešava širok spektar problema ( od osećanja krivice, osećanja stida, besa, preko nesanice, odlaganje obaveza do ozbiljnih psihijatrijskih problema kao što su anksiozni poremećaji, opsesivno- kompulzivni poremećaj- OKP, depresija,…). Treba znati da prilikom terapije psihijatrijskih poremećaja kao što su OKP, depresija i sl., uz psihoterapiju su neophodni i lekovi koje prepisuje spec. psihijatrije. Ali to ne treba da se shvati ništa tragično. Kao što povremeno imate paad imuniteta pa npr. dobijete upalu pluća zbog čega dobijete antibiotike i postepeno upala prođe, ovde važi slična priča. Pod dužim ste vremenskim stresom, mozak se hemijski iscrpi i nedovoljno luči određene supstance koje treba da luči i npr. dobijete depresiju. Ponavljam, ništa strašno ( mada ume nekim ljudima da bude veoma neprijatno ), ali zato moraju da se piju lekovi i dosledno se sprovodi ono što se dogovori sa terapeutom tokom psihoterapije i depresija će polako nestati i moći ćete da ’’dišete punim plućima’’.

Dakle koji god problem da uočite kod sebe, a vidite da ne možete sami da ga rešite, ne oklevajte, rešavajte svoj problem što pre! Tu sam da Vam pomognem!

Srdačno,

Miloš Karanović, master psiholog, porodični savetnik i RE & KBT terapeut pod supervizijom

Ps. Pod supervizijom znači će audio snimak seansi koje Vi odobrite biti prosleđen isključivo mojim supervizorima, kako bi dali sugestije kako bih radio što bolje u Vašu korist naravno.

PODELI: