post-thumb

Cesto među roditeljima  vlada mišljenje, kako mladi ( adolescenti ), a posebno mala deca ne mogu da se razbole od depresije. Obično za ovu pojavu kažu da je ”nemoguća” kod mladih jer su oni suviše mali za tako nešto. Međutim istraživanja opovrgavaju ove stavove. Naime, u poslednjih nekoliko godina registruje se sve više slučajeva depresije kod dece predškolskog i u ranom školskom uzrastu, a kod adolescenata ( u Srbiji ) je takva situacija, da se svaki 4 adolescent koji se javlja kod psihijatra, javlja zbog depresivnih tegoba.

Znaci koji upozoravaju su: stalni umor i bezvoljnost deteta, gubitak interesvanja za druženje sa vršnjacima i učenje, oscilacije u telesnoj težini, poremećaj sna. Isto tako kod male dece se primećuju nervoza, grčevima u stomaku i glavoboljama neorganskog porekla.

Simptomi depresije kod mladih: ne osećaju se depresivno kao odrasli, ali su povučeni i manje praktikuju aktivnosti u kojima su ranije uživali, kod mladih se manifestuje razdražljivošću, bežanjem iz kuće, strahom od škole,…

Treba znati i to da se i kod mladih može jaciti sezonska depresija ( koja se obično javlja zimi ), distimija ( blago hronično depresivno raspoloženje ), da može istovremeno da se javi sa anksioznim poremećajima, sa adhd,… Tada kažemo da se radi o komorbinoj depresiji.

Kada je ova priča u pitanju, njena dobra strana je što depresija može i sama da se povuče. Ipak, svakako preporučujem da se dete, mlada osoba što pre odvede na psihoterapiju, a u slučaju intenzivnijih simtoma gde čak postoje namere za samoubistvo da se roditelji obrate i dečijem i adolescentmom psihijatru radi  uvođenja lekova kao dopunu psihoterapiji.

Miloš Karanović, MA psiholog, porodični savetnik , racionalno- emotivno i kognitivno bihevioralni terapeut- RE& KBT  pod supervizijom i završio  compassion focused therapy ( terapija fokusirana na saosećanje ) – bazični trening

Literatura:

Simić, S.( 2011). Sve o depresiji. Zrenjanin: Agora

 

 

 

PODELI: