post-thumb

Siguran sam da dosta  Vas, razmišlja, šta treba  da uradi, kako bi sprečili pojavu depresije? Postoje svakako smernice koje mogu pomoći da se generalno vedrije, optimističnije osećate. Time ćemo se baviti u nastavku teksta. Pa krenimo redom:

  • Na prvom mestu dovoljno odmarajte ( spavajte  bar 7- 8 sati nocudanju, ako imate baš veliku potrebu, limitirajte dnevnu dremku do max 1h). To će Vam pomoći da imate dovoljno energije za dnevne aktivnosti i naravno pozitivno će uticati na Vaše raspoloženje.
  • Budite nežni prema sebi – negujte ljubav prema sebi, budite umereno samokritični- kritikujte svoje postupke i nastojte da ih korigujete, ako mozete, ali prihvatite svoju licnost bezuslovno, uvek sebi dajte drugu šansu, uvek podstičite optimizam kod sebe, praktikujte asertivno ponašanje- snažno se zauzmite za sebe, ali istovremeno poštujuči prava drugih, biće o tome više u narednim tekstovima, kažite NE zahtevima drugih, kad postoji objektivna mogucnost za to,…).
  • Isplanirajte sebi dan šta ćete raditi od buđenja do odlaska na spavanje ( npr. 9h buđenje, 9:30h doručak, 10hkrenite sa radom od kuće, 12h pauza za kafu, čaj, sok,…). To će Vam pomoći da imate ceo dan organizovan, konstruktivno, a samim tim ovo će Vam pomoći da imate i manje vremena za ”crne misli”.
  • Cenite Sunčevu svetlost. Naime, istraživanjima je utvrđeno da umerena izloženost Suncu popravlja raspoloženje, jer je Sunce prirodni antidepresiv.  Zato raširite zavese, podignite roletne, da što više Sunčeva svetlost uđe u prostorije u kojima boravite i potrudite se da što više budete po Suncu napolju, razume se u razumnoj meri.
  • Bavite se umereno sportom, koji Vam prija ( u to se računa i joga, 5 tibetanaca- koji su u sadašnjim okolnostima najbolji za praktikovanje, pa i brzo šetanje,…).
  • Održavajte veze sa prijateljima. Budući da se trenutno nalazimo u specifičnoj zdravstvenoj situaciji, do doljnjeg bi najpoželjnije bilo da održavate komunikaciju preko društvenih mreža i aplikacija ( facebook, viber, skajp,…).
  • Napravite spisak aktivnosti i stvari koje Vam pričinjavaju mala zadovoljstva ( npr. čitanje knjiga, časopisa, crtanje, gledanje omiljenih serija, gledanje Dnevnjaka ili Državnog posla na jutjubu, gledanje zanimljivih slika na netu, izrada maketa,…) i svakog dana praktikujte bar jednu sa tog spiska.
  • Svakog dana pojedite malo  čokolade ( npr. 2, 3 komada, ne više ). To će pozitivno uticati na Vaše raspoloženje.
  •  Izbegavajte korišćenje alkohola, cigara, kao i upotrebe lekova ( za spavanje, smirenje, antidepresiva- lekova za popravljanje raspoloženja i smanjenja napetosti,… ) na svoju ruku tj. bez konsultovanja doktora- psihijatra.
  • Najzad  usvojite činjenicu  da smete da budete tužni ponekad, čak i par vezanih dana. Tada smete slobno da se isplačete i svakako da sebi ugađate    (npr. čitanjem knjiga, slušanjem radija, televizije,…)  kako bi se lepo ”obnovili ” za period kad se sve stiša. Bez brige, nećete ovako ući u depresiju, naprotiv, samo ćete zaceliti gubitak, bilo kog tipa, koji ste doživeli. Ne bi bilo dobro da budete potišteni, bez volje, energije ,apetita, …, nedeljama ili čak mesecima. To je već klinička depresija, koja se mora stručno tretirati ( psihoterapija + lekovi- antidepresivi u prvom redu ).

Miloš Karanović, MA psiholog, porodični savetnik , racionalno- emotivno i kognitivno bihevioralni terapeut- RE& KBT  pod supervizijom i završio  compassion focused therapy ( terapija fokusirana na saosećanje ) – bazični trening

 

Literatura:

Milić, M.( 2010). 2+2=4. Psihološki vodič za svaki dan. Beograd: Zavet

Munjiza, M. ( 2017). Psihopatologija svakodnevnog života: Vodič za zdrave i bolesne, za roditelje i njihovu decu. Beograd: Službeni glasnik

Simić, S.( 2011). Sve o depresiji. Zrenjanin: Agora

Vukosavljević Gvozden T. ( 2009). Racionalno- emotivna bihevioralna terapija. Teorija i metod. Beograd: Kreativni centar

 

PODELI: