post-thumb

E ovde ću ja verovatno imati problem sa kolegama koji su se bavili emocijama, prvenstveno oko terminologije. Ne ide mi, uz svu dobru volju, da u ovom slučaju idem utabanim putem i prihvatim neke od postojećih naziva, već, eto, moram ja da se pravim pametan. Reč je o tome da moja škola kaže da se ljutnja ne razlikuje dovoljno od besa, pa bi adekvatniji naziv za ljutnju bio iritiranost ili nezadovoljstvo. Drugi pristup, koji uvažavam, takođe ljutnju i bes praktično izjednačava ( bes bi bio samo afekat ljutnje ), a na mesto besa uvodi gnev kao afekat mržnje. Ja smatram, a vi budite slobodni da mislite svojom glavom, da se ljutnja i bes ipak razlikuju u našem  doživljaju. Kad neko kaže ”ljut sam” ili ”naljutio sam se”, to nema isti smisao kao ”besan sam” i ”razbesneo sam se” i ja verujem da je ta razlika više od kvantitativne. Mislim da konačno, kako god mi nazvali ove emocije, to neće biti smetnja da shvatite poentu. Povod za obe emocije je procena osobe da neko neopravdano ugrožava njen ”lični domen”, tj. nešto od onoga do čega joj je stalo, ono što ona vrednuje u životu ( sebe, bliske ljude, stvari, principe i sl.). Kada se ljutite na neku osobu, iza stoji uverenje da, iako nije lepo to što je uradila, nema pisanog pravila po kome nije smela to da vam uradi, te osuđujete postupak, a ne osobu. Tako imate mogućnost da komunicirate sa njom na temu toga što vam se ne sviđa i da se to možda u budućnosti popravi.

Nasuprot, kad se razbesnite, vi ocrnjujete osobu skroz, smatrajući da nije smela to da uradi, a pošto jeste, treba je kazniti najgore moguće, u krajnjem skoru ubiti. I vi to, na sreću samo u mislima, zaista i uradite kad se razbesnite. Kad hoću da pojačam efekat na moje ”besne” pacijente, ja im kažem da kada bi misao mogla da ubije, mi bismo verovatno izumrli kao vrsta, koliko je besa u nama. Kao što rekoh, to mahom biva u mislima, u realnosti se to obično završava vikom, pretnjama, teškim rečima, nešto se možda i razbije, do u ređim slučajevima fizičkim obračunom. Dakle, nema komunikacije, jer ste osobu potpuno diskvalifikovali, u njoj nema ništa dobro zarad čega bi imalo smisla komunicirati.

Sa bešnjenjem samo dobijate kratko zadovoljstvo, nakon čega sledi dugo kajanje zbog posledica. Suvišno je reći da je ljutnja zdravija emocija, manje košta i više dobijate.

Iz knjige ” 2+2=4 : Psihološki vodič za svaki dan”, autora Milana Milića

PODELI: