post-thumb

 

 1. Objasnite sebi da je adekvatno da u ovom periodu imate povremeno intenzivne emocije tipa anksioznosti, panike, očajanja,… Ukratko, ovo su normalna osećanja, na krajnje vanrednu situaciju u kojoj smo se našli. Recite ovo sebi kad god počinjete da se pitate (” Kako smem da osećam paniku sada? Uvek sam bio pribran.”, ”Kako smem da očajavam? Ja sam veoma racionalna osoba!”,…).
 2. Odredite tačno vreme koje ćete provoditi u praćenju informacija vezanih za korona virus i ne prekoračujte to vreme. Morate biti upoznati sa osnovnim informacijama oko virusa, da znate da li se pojavila neka nova zabrana, ali sve to pratite u unapred određenom vremenu ( npr. 30 min- 1h u toku dana, na proverenim portalima, sajtu Ministarstva zdravlja i Batutovom sajtu ) i ponavljam ne prekoračujte to vreme, kako ne biste bili preplavljeni uznemirujućim sadržajima oko ove situacije.
 3. Praktikujte vežbe relaksacije. vežba 4-2-7 Vam može pomoći u tome da brzo spustite fiziološki nivo napetosti. Sledi uputstvo za njeno praktikovanje: 4-2-7 : udahnite vazduh na nos brojeći do 4, zadržite vazduh brojeći  brojeći do 2 i izdahnete na usta brojeći do 7. Ovo ponavljajte sve dok ne počnete da budete opušteniji . Osim ove tehnike, od pomoći u relaksaciji Vam može biti progresivna mišićna relaksacija, multimodalna relaksacija ( imate na internetu detaljno uputstvo kako da ih pravilno praktikujete ).
 4. Trudite se da održite  higijenu spavanja. U prevodu, to znači: lezite i ustanite uvek u isto vreme, pred spavanje popijte šolju toplog čaja od kamilice, radite vežbe relaksacije, raktikujte svako veče neki ritual ( čitanje knjiga, slušanje opuštajuće mutike, gledanje nekog ne opterećujućeg sadržaja na TV-u,…) koji će vas uvesti u san,…
 5. Nađite koje fraze, osnažujuće poruke koje Vam pomažu i svakodnevno ih praktikujte kad počnete da osećate intenzivne emocije tipa panike, strepnje, brige,…( npr.  ”I ovo će proći!”, ”Veoma mi teško pada ova situacija, ali mogu da je izdržim!”,…).
 6. Budite nežni prema sebi, uvek, a posebno u ovom periodu. Konkretnije to znači: dozvolite sebi više spavanja u ovom periodu, radite stvari koje Vam prijaju, kada pogrešite nešto, kritikujte  taj postupak, nikako sebe kao osobu,…
 7. Ukoliko od ranije  imate neke psihijatriske problme ( panične napade, depresiju, bipolarni poremećaj, opsesivno- kompulsivni poremećaj,…) bilo bi poželjno da što pre zakažete, preventive radi, kontrolni pregled kod Vašeg doktora. Cela ova situacija ( korona sama po sebi + razne restrikcije ) može biti okidač za pogoršanje Vašeg psihičkog stanja. Da se to ne bi desilo, zakažite što pre kontrolni pregled,  radi eventualne korekcije terapije. Dosta doktora radi i skajp preglede, tako da se može i u ovim okolnostima obaviti pregled, kome je potrebno.
 8. Osmislite svoj dan od jutra do večeri ( npr. 9h ustajanje 9:15 umivanje, 9:30- 10 doručak, 10- 12 slušanje muzike, 12- 14 čitanje knjiga,…) i pridržavajte se tog plana.
 9. Ako imate prostorne mogućnosti u stanu, možete od sobe napraviti malu teretanu i tu vežbati neke vežbe koje inače radite u teretani. Ovo Vam takođe može pomoći da se bolje osećate i fizički i psihološki.
 10. Vreme policijskog časa ne mora biti protraćeno vreme. Možete tada da gledate   preko interneta pozorišne predstave, pohađate razne besplatne kurseve… 
 11. Naravno da ne zaboravim, trudite se da što više održavate kontakte sa prijateljima, makar i preko socijalnih mreža i aplikacija za sada ( npr. facebook, skajp, viber,…). Odmah da se razumemo, u redovnim životnim okolnostima, svakako se slažem da je mnogo bolje da se sa prijateljima priča ”uživo”- u restoranu, kafiću, … Međutim, obzirom da je sada situacija zaista nepovoljna za tako nešto, svakako je bolje da nastavite druženje preko socijalnih mreža i aplikacija, nego da uopšte ne komunicirate sa prijateljima.
 12. Šetajte , naravno umereno, u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem, poštujući propisane mere kada smete i koliko smete da šetate ( u odnosu na to da li imate preko 65 godina).

Da zaokružim ovu priču, ovo je zaista vanredna situacija. Imamo puno zabrana, koje nam zaista smanjuju kvalitet života. Međutim, svakodnevnim praktikovanjem jedne, ili više stavki koje su ovde iznete, osećaćete se mnogo rasterećenije i zadovoljnije, nego ako brinete, očajavate, čekajući da se život vrati u normalne tokove.

Dosta toga je, na svu sreću, pod našom kontrolom! 

Miloš Karanović, master psiholog, porodični savetnik i RE & KBT terapeut pod supervizijom

 

 

PODELI: