post-thumb

 

U nekim okolnostima  smo toliko preplavljeni neprestanom brigom, čestim nesanicama ( povodom situacije na poslu, rate kredita,…) da  analiziranje i promena razmišljanja povodom  te situacije, nije nam ni na kraj pameti. U tim situacijama može nam dosta pomoći relaksacija. Relaksacija podrazumeva primenu različitih vežbi disanja, u cilju smanjenja fizioloških simptoma napetosti. Mnogi će od Vas sad da misle to praktikujem i trajno sam oslobođen od stresa. Greška. Praktikovanje ovih vežbi će Vam pomoći da na generalnom planu možete sebe brzo da umirite kad dođe oluja tj. neka stresna situacija. Što je super. Uvek je bolje smirivati se prirodno tj. kroz vežbe disanja, jogu, meditaciju, nego uzimati lekove. Dokle god nije neophodno. Ipak da još jednom ponovim, trajnu emocionalnu stabilnost u stresnim situacijama, postići ćemo tek kada krenemo da fleksibilno mislimo o problemu koji nas muči. No da se vratimo  relaksaciji. Ono gde ja vidim njeno mesto u rešavanjuj emocionalnih problema je da nam pomogme da budemo što smireniji na telesnom planu, kako bismo onda mogli da racionalno tl. fleksibilno, za nas funkcionalno da razmišljamo i u skladu sa tim i da se ponašamo u kriznim situacijama.

Pre nego što dam uputstvo kako da praktikujete vežbe 4-2-7 i 7- 2-4 da ukratko rezimiram predhodno rečeno. Vežbe relaksacije mogu da Vam zaista pomognu u rešavanju brojnih problema ( nesanicu, glavobolju, različite oblike anksioznosti,…), pod uslovom da ih redovno i pravilno praktikujete. U situaciji kad Vam treba da se brzo smirite. Za razliku od lekova za smirenje, praktično da nemaju neželjene efekte. Možete ih raditi u okviru nekih kurseva, u okviru psihoterapijske seanse, a mogu se naravno raditi samostalno, u kućnim uslovima.

Tehnika 4-2-7 : udahnite vazduh na nos brojeći do 4, zadržite vazduh brojeći  brojeći do 2 i izdahnete na usta brojeći do 7. Ovo ponavljajte sve dok ne počnete da budete opušteniji.

Za brzo buđenje tehnika 7- 2-4:  udahnite vazduh na nos brojeći do 7, zadržite vazduh brojeći do 2 i izdahnete na usta brojeći do 4. To ponavljajte koliko god Vam je potrebno, sve dok se ne razbudite.

Pored ovih vežbi u praksi se veoma dobro pokazala progresivna mišićna relaksacija ( PMR ), kao i multimodalna relaksacija. Uputstva za praktikovanje ovih vežbi možete naći na internetu.

Miloš Karanović, master psiholog, porodični savetnik i racionalno- emotivno i kognitivno bihevioralni terapeut- RE& KBT  pod supervizijom

PODELI:

One thought on “Relaksacija

Pingback: Nesanica - kako je ukrotiti? - Savetovalište Balans

Comments are closed.

You must be logged in to post a comment.